PoetskistHet oppoetsen hoort bij het verzorgen van je paard. Iedere paarden liefhebber en ruiter hoort dit te doen. Je paard zou er dol op zijn om iedere dag goed gepoetst en verzorgt te worden. In dit artikel leggen wij jou het belang uit van het poetsen van je paard en welke poetsspullen je hiervoor nodig hebt.

Waarom je paard poetsen?

Er zijn meerdere redenen waarom je je paard poetsen moet. We zullen ze even kort toe lichten.

Ten eerste zorgt het voor een verbetering van de band tussen jou en je paard. Iemand die zowel op het paard rijdt als deze verzorgt zou merken dat het paard de ruiter meer waardeert. De band tussen beide verbeterd.

Een goed verzorgd paard ziet er beter uit. Je wilt natuurlijk dat net als je paardrij kleding je paard er op zijn best uit ziet. Dat kan alleen door de juiste voeding te geven en het paard regelmatig te verzorgen.

Het voorkomt ook beschadigingen aan je paard. Als je bijvoorbeeld onder de plek waar het zadel komt niet goed schoonmaakt kan het zadel gaan schuren tijdens het rijden. Zand, steentjes en takjes kunnen blijven hangen als je hier een zadel op plaatst en vervolgens gaat rijden kunnen er schuurplekken of zelfs wondjes ontstaan.

Het poetsen van het paard zorgt voor een verbetering van de bloedsomloop. Het kan vergeleken worden met een massage die wij kennen.

Poetsspullen voor het poetsen van je paard

Poetsspullen worden vaak in een complete kit verkocht. Dit kan in de vorm zijn van een poetskist of een poetstas. Het makkelijkste is om voor een kist te gaan want deze kun je eenvoudig opbergen. Ook de spullen hebben een vaste plek in zo’n kist.

De inhoud van een kist is vaak als volgt:

  • Rosborstel
  • Harde borstel
  • Zachte borstel
  • Manenkam
  • Hoevenkrabber
  • Overige verzorgingsartikelen

De rosborstel wordt gebruikt om haar te verwijderen tijdens de rui. De rosborstels worden vaak gemaakt van rubber, metaal of kunststof. Deze borstel kan ook gebruikt worden om stof en zand weg te poetsen.

De harde borstel is juist weer zeer geschikt om zand te verwijderen, het is belangrijk om met de haren mee te borstelen. Hierdoor verwijder je het zand.

Als je klaar bent met het borstelen met de harde borstel kun je de zachte borstel gebruiken. De zachte borstel is geschikt om de laatste stofrestjes van je paard af te poetsen. Bij deze borstel kan er onderscheid gemaakt worden tussen een borstel met synthetische haren en echte haren. Als je voor de borstel met echte haren kiest zul je merken dat er extra glans zichtbaar wordt op je paard.

Als je de vacht van je paard nog meer wilt laten glimmen kun je gebruik maken van speciale poetshandschoenen. Deze zijn gemaakt van lamsvel waardoor je paard nog mooier gaat glanzen.
Hoevenkrabber Maar niet alleen de vacht van je paard dient verzorgt te worden. Ook de hoeven hebben aandacht nodig. Er kan van alles vast komen te zitten tussen de hoeven van je paard. Denk hierbij aan mest in zaagsel uit de stal. Dit moet iedere dag verwijderd worden, de hoevenkrabber is hier speciaal voor gemaakt. Ook als je bent wezen rijden met je paard moet je de hoeven krabber even gebruiken om steentjes en zand los te maken. Doe je dit niet? Dan gaat het irriteren bij je paard.

Poetsspullen kopen

Poetsspullen kun je eenvoudig online bestellen. Vanaf 20 euro heb je al een goed gevulde poets kist met alle benodigdheden om je paard te verzorgen. Als je alle verzorgingsartikelen van de hoogste kwaliteit wilt hebben kun je ze het beste los kopen. Wij raden aan om bij de volgende webshops te winkelen: