PAarden dekenPaarden worden vaak met mensen vergeleken, zo is het paard het enige dier waarbij we de lichaamsdelen het zelfde noemen als bij de mens. Een paard heeft geen poten, maar heeft benen. Niet heel gek dus dat de paarden net als bij de mens een soort van kleding kunnen dragen. Dit zijn paardendekens, deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar met ieder zijn eigen functionaliteit. In dit artikel beschrijven we alles wat jij moet weten over dekens voor het paard.

Soorten paardendekens

De dekens zijn met name bedoelt ter bescherming van het paard. Toch zijn er vele verschillende dekens beschikbaar we zullen ze even voor jou behandelen. De meeste zijn in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar, denk hierbij aan: fleece, nylon, polyester en katoen.

[table id=4 /]

 

Deken tegen het zweten

Er zijn speciale dekens beschikbaar die helpen tegen het zweten van het paard. De deken bied niet alleen bescherming aan maar absorbeert ook het zweet als een soort zweetband. Je kunt je wel voorstellen dat het fijn is voor het paard als het zweet wordt opgenomen in de doek. Het materiaalsoort dat hiervoor gebruikt wordt is van fleece. Lees hier meer over de zweetdekens.

Onderdekens

Als je een van boven benoemde dekens gebruikt kun je hier ook nog een onderdeken voor aanschaffen. Zoals de naam al doet vermoeden plaats je deze onderdeken onder de andere deken. Deze zijn altijd in een simpele uitvoering dat betekend dat er weinig riempjes en bevestiging stukken nodig zijn om de onderdeken vast te maken. Vaak zijn ze ongevoerd en gemaakt van fleece.

Deken tegen de regen

Je hebt speciale dekens die geschikt zijn om het paard beschermen tegen de regen. Net als bij een regenjas wordt het stof niet doorweekt waardoor het zwaarder wordt, maar glijdt het water er vanaf. Komt je paard veel in de regen dan doe je er goed aan om een deken aan te schaffen die geschikt is tegen de regen.

Vliegdeken

Met name in de zomer kunnen er enorm veel vliegen zijn, wij als mens hebben daar lang niet zoveel last van als de paarden. Er zijn verschillende soorten vliegen en dazen die de paarden kunnen irriteren en jeuk veroorzaken. Om het paard een handje te helpen kun je een vliegdeken om doen waardoor de vliegjes niet meer kunnen kriebelen bij het paard.

Zomer en winterdekens

Winterdeken

Je kunt je wel voorstellen dat je in de winter een andere deken nodig hebt dan in de zomer. In de winter kan het in Nederland soms erg koud worden voor de paarden. Een geschikte winterdeken zorgt ervoor dat het paard het niet te koud krijgt en zo goed de winter door komt. In de zomer heb je weer voldoende aan een dekentje die vele malen dunner is dan de winterdeken.

Uitrij dekens

Als je met je paard in de bossen gaat rijden kun je gebruik maken van de speciale uitrijdekens. Deze dekens hebben een plek vrij voor het zadel. Als je een zadel om een normale deken plaatst is de kans groot dat deze gaat schuiven als je er op zit. Bij het uitrijdeken is hier over nagedacht zodat dit voorkomen kan worden.

Stal dekens

De staldekens zijn speciaal ontwikkeld voor je pony of paard voor als ze op stal zijn. Dit type deken is zeer licht maar is zo gemaakt dat het toch goed isoleert waardoor je paard het warm blijft hebben op stal. Als je een staldeken koopt moet je er wel bij onthouden dat deze vaker moet worden schoongemaakt dan een normale deken. Dit komt doordat de paarden kunnen gaan liggen in de stal waardoor er mest of ander vuil op komt te zitten.

Het kiezen van een deken

Als je een deken gaat kopen komt er een hoop op je af, zoals je net al kon lezen zijn er vele verschillende mogelijkheden. Dus hoe kies je nou de juiste deken(s) voor je paard? Het belangrijkste is om te kijken naar het gebruikersdoel van de dekens, vervolgens kijk je naar de maat van je paard en daarna kijk je pas naar de dikte van het materiaal en het materiaalsoort.
De dikte van het materiaal is vaak tussen de 0 gram en de 400 gram en zijn vaak in stappen van 50 gram te koop. Ook de keuze van de dikte van de deken is niet eenduidig te zeggen, er moet gekeken worden naar verschillende factoren. Wat vind je paard comfortabel? Is het voor binnen in de stal of buiten? Zo zijn er nog allerlei factoren op te noemen die van invloed kunnen zijn op de keuze van een deken.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de maat te kijken, je kunt je wel voorstellen dat dit goed moet aansluiten. We hebben daarom de maten voor jou op een rij gezet.

Maattabel dekens voor paarden

Maattabel

Schoft hoogte in CM Romp omtrek (horizontaal gemeten) Boven lengte Engelse maat Nederlandse dekenmaat Maat halsstuk masker
<90cm 107 85 3’6” 110 XXS
91-100

101-115

122

137

95

105

4’0”

4’6”

125

135

XXS

XS

116-127 152 115 5’0” 155 XS
128-133 160 120 5’3” 160 S
134-140 168 125 5’6” 165 S
141-151 175 130 5’9” 175 M
152-157 183 135 6’0” 185 M
158-162 191 140 6’3” 190 L
163-168 198 145 6’6” 195 L
169-174 206 155 6’9” 205 XL
175-180 213 165 7’0” 215 XL
>181 218 170 7’2” 220 XXL

Hierbij moet wel gezegt worden dat er rekening moet gehouden worden met de bouw van je paard. Is je paard erg breed of een extreem lange rug, reken dan op een maat groter. Als hij juist een smalle rug heeft kan er een kleinere maat genomen worden. Gelukkig kun je bij de webshops altijd nog retourneren!

 

Kortom het kiezen van een deken is maatwerk, aan het eind van dit artikel ben jij hopelijk in staat om de juiste keuze te maken voor een geschikte deken. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.

Paarden deken wassen

Als je een dekentje voor je paard gekocht hebt is het ook belangrijk om deze schoon te houden en regelmatig schoon te maken. Als je dit niet doet is de kans groot dat je paard last krijgt van schimmels en luis. Je kunt dus beter dit probleem voorkomen door regelmatig te wassen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je dekens langer mee gaan dan wanneer je ze niet wast. Het wassen kun je het beste laten doen bij een speciale wasserij die hier in gespecialiseerd is. Je kunt bij zo’n wasserij er ook vaak voor zorgen dat er een speciale wax wordt gebruikt om de deken waterdicht te maken.

Paarden dekens kopen

Er zijn verschillende speciaalzaken en webshops waar je de dekens kunt kopen. Wij raden aan om online bij een webwinkel te bestellen zodat je er zeker van bent dat je voordelig uit bent en voor kwaliteit kiest. Bij de volgende webwinkels kun je terecht voor de beste dekens:

Tot slot

In dit artikel heb je de basis informatie over verschillende soorten dekentjes kunnen lezen, mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben of hulp willen krijgen bij het bestellen van een deken. Aarzel dan niet en laat gerust een reactie achter! Alle reacties worden door ons beantwoord.