PaardentrailerEen paardentrailer is een speciale aanhangwagen die geschikt is om je paard veilig te vervoeren. Een paardentrailer kan net als een aanhangwagen achter de auto bevestigd worden op de trekhaak. In dit artikel zullen we meer informatie geven over het gebruik van een trailer, wat de verschillende mogelijkheden zijn en waar je het kopen kunt.

Eisen paardentrailer

Om je paard veilig en comfortabel te kunnen vervoeren moet de trailer aan een aantal eisen voldoen. Een goede trailer is voorzien van een raampje waardoor het licht is in de trailer. Ook is het belangrijk dat het voorste deurtje eenvoudig open en dicht te maken valt.

De ene trailer is uiteraard luxer dan de ander. Zo zijn er sommige trailers voorzien van allerlei extra luxe die handig zijn voor de ruiter:

  • Een zadelkamer
  • Een tank met water geschikt om het paard te wassen
  • Een lampje aan de binnenkant van de trailer ( ideaal voor in de avond)
  • Een trailer met een klep aan de achterzijde (speciaal voor paarden die niet achteruit durven te lopen)

Tegenwoordig zijn trailer in allerlei soorten, maten, maar ook kleuren verkrijgbaar. Wij kunnen aanraden om voor een lichte kleur te kiezen. Een donkere kleur zorgt namelijk voor enorm veel warmte in de trailer.

Als je in het bezit bent van een eigen trailer doe je er goed aan om een dag voor gebruik alles klaar te zetten. Als je dit hebt gedaan is een korte check ook niet geheel onbelangrijk. Controleer of alle lichten werken en of alle deurtjes etc. nog goed sluiten.

Verschillende variaties

Er zijn verschillende variaties en mogelijkheden voor paardentrailers beschikbaar. Vaak vallen de maten en eigenschappen binnen de volgende vastgestelde waardes:

Lengte Vanaf 235cm tot 350cm
Breedte Vanaf 129cm tot 170cm
Hoogte Vanaf 210cm tot 240 cm
Laadvermogen 580kg tot 1280kg
Eigen gewicht 550kg tot 800 kg
Totaal gewicht 1200kg tot 2000kg
Rijbewijs B of BE

Heb je een rijbewijs nodig?

Volgens de wet wordt een paardentrailer als aan aanhangwagen gezien. Je hebt daarom ook hetzelfde rijbewijs nodig als die je nodig hebt voor het rijden met een aanhangwagen. Doordat een paardentrailer een flink gewicht heeft, heb je in principe altijd rijbewijs BE nodig om hiermee de weg op te mogen. Er is een uitzondering op deze regel, mocht je lege auto zwaarder zijn dan de trailer  en het laadvermogen dan voldoet rijbewijs B. Echter komt dit vaak niet voor en doe je er dus goed aan om rijbewijs BE te halen. Wie dit rijbewijs haalt krijgt namelijk les in het rijden met een grote aanhangwagen. Op deze manier kun jij stukken veiliger je paard van A naar B vervoeren.

Als je net je rijbewijs BE gehaald hebt doe je er goed aan om een aantal proefritjes met een lege trailer te maken. Daarna zul je een stuk veiliger en zelfverzekerder kunnen rijden wat ook prettiger voor je paard is.

Paardentrailer kopen

Er zijn verschillende adressen waar je een paardentrailer kopen kunt. Het grootste voordeel aan het kopen van een nieuwe trailer is, is dat je zeker weet dat je waar voor je geld krijgt. Vaak zit er voor een langere periode garantie op de trailer en kun je met je problemen altijd terecht bij het verkooppunt waar je deze gekocht hebt.  Als je regelmatig een trailer nodig hebt ben je uiteindelijk stukken voordeliger uit dan een paardentrailer huren. Hier betaal jij namelijk per dag dat je hem gebruikt. Mocht je er een willen kopen houdt er dan wel rekening mee dat je ook een plek moet hebben om deze te kunnen parkeren. De meeste mensen hebben een schuur naast de paardenstal, dat is een ideale plek om te trailer te parkeren.

Tweedehands kopen

Op vele tweedehands verkoop websites zoals Marktplaats en Speurder worden paardentrailers aangeboden tegen scherpe prijzen. Het grootste voordeel aan tweedehands kopen is uiteraard dat jij stukken voordeliger uit bent dan de nieuw prijs. Wel moet je natuurlijk een stuk mindere kwaliteit verwachten en is er ook geen sprake van garantie. Als je hiervoor kiest is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Controleer de bodem van de trailer goed op zwakke plekken
  • Hoe oud is de trailer?
  • Zitten er beschadigingen aan?
  • Waarom verkoopt de huidige eigenaar hem?
  • Probeer altijd af te dingen, een prijs is altijd onderhandelbaar

Door rekening te houden met deze punten verminder je de kans om er bedrogen uit te komen.

Heb jij nog vragen over dit artikel? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.