PaardrijkledingMet een paardrij outfit wordt de complete kledingset bedoelt die je draagt tijdens het paardrijden. Bij een outfit wordt vooral gekeken naar de comfort, veiligheid, functionaliteit en uiteraard de totale look van het outfit. Binnen de verschillende paardrij disciplines kan er nog onderscheid gemaakt worden binnen de outfits. Daarnaast zijn vele keuzes van het outfit ook nog eens persoonlijke keuzes. In dit artikel zullen we de basis van een compleet outfit toelichten.

Draag een paardrijcap

Als we een ruiter in een compleet outfit bekijken zien we dat het eerste item een paardrijcap is. Een cap kan ook wel gezien worden als een helm voor bij het paardrijden. Het is de perfecte bescherming voor het hoofd van de ruiter. Ook al ben je nog zo’n ervaren ruiter en heeft je paard nog nooit iets onverwachts uitgehaald is het nog steeds belangrijk om een cap te dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, mocht je van je paard vallen dan is dit al een grote val. Daarnaast moet je hoofd in zo’n situatie ook goed beschermd zijn tegen de hoeven van je paard. Het dragen van een cap is daarom ook verplicht op maneges en wedstrijden. Maar ook buiten maneges en wedstrijden om is het een absolute must.

De bodyprotector

Een ander item van de outfit wat een grote bijdrage levert aan de veiligheid van de ruiter is de bodyprotector. Een bodyprotector draag jij onder je paardrijkleding en zorgt er voor dat jouw volledige romp beschermt is. Het is belangrijk om dit deel van je lichaam goed te beschermen omdat zich hier de organen bevinden. De body protector ziet er uit als een stevige bodywarmer en is tegenwoordig ook in meerdere kleuren en modellen verkrijgbaar.

Passende kleding

Over de bodyprotector draag jij een shirt en of een jasje. Hierbij is het belangrijk dat het comfortabel zit en niet te wijd is. Zorg er voor dat het niet te groot is waardoor het alle kanten op beweegt. Dit kan je paard laten schrikken, maar je zou ook ergens achter kunnen blijven haken. Zorg er voor dat je je handen vrij kunt bewegen. Op deze manier heb jij geen hinder van de kleding die je draagt tijdens het paardrijden.

Voor de benen is het ook van belang om de juiste broek te kiezen. Een spijkerbroek is bijvoorbeeld veel minder geschikt dan een speciale paardrijbroek. Een paardrijbroek is van elastisch materiaal wat strak om je benen heen zit. Op de zitplek van de broek is vaak een extra stuk stof of leer bevestigd om slijtage te voorkomen. Hierdoor gaan de speciale rijbroeken vele malen langer mee dan een normale broek.

De paardrijlaarzen

Een ander onderdeel van het outfit zijn uiteraard de paardrijlaarzen. Deze laarzen beschermen vaak je complete onderbeen tegen het schuren van je been tegen het paard. Met de laarzen heb je ook een goede grip voor tijdens het rijden.

In de winter

In de winter kan het in ons land soms wel erg koud worden. Met name de gevoelstemperatuur ligt tijdens het paardrijden erg laag. Gelukkig zijn er van de meeste paardrijkleding ook een winter uitvoering beschikbaar. Om het winter outfit compleet te maken kun je daarnaast nog handschoenen dragen, je kunt je wel voorstellen hoe vervelend het is om te rijden met kouden handen.

Tot slot

Bij het kiezen van een geschikt outfit moet altijd de veiligheid van de ruiter en het paard voorop worden gesteld. Kies bij de cap en de bodyprotector voor een kwalitatief product om er zeker van te zijn om goed beschermd te zijn. Daarnaast kun jij de rest van je kleding laten afstemmen op de accessoires van het paard. Kies bijvoorbeeld een zadeldekje in dezelfde kleur.