Een goed paardrij outfit is niet alleen functioneel voor tijdens het paardrijden, maar ziet er tegenwoordig ook nog eens goed uit. De paardrij outfits voor zowel mannen als vrouwen zijn erg modieus. Een outfit kan als een totale set gekocht worden, maar ieder onderdeel kan ook los gekocht worden. In dit artikel zullen we dieper in gaan op verschillende outfits voor tijdens het paardrijden. In dit artikel zullen we dieper in gaan op het outfit dat gedragen wordt tijdens een wedstrijd.

Verschillende outfits

Per paardrij discipline is er een ander outfit beschikbaar. Iemand die dressuur rijdt heeft andere kledij nodig dan iemand die springt. Bij het dressuur rijden is de uitstraling erg belangrijk terwijl bij de springer de functionaliteit vooraan staat. Daarnaast kan er nog onderscheid gemaakt worden tussen een wedstrijd outfit en een outfit om in te trainen of te rijden in de vrije tijd. We zullen per outfit toelichten waar deze uit bestaat.

Wedstrijdoutfit

Als eerst moet je paard er netjes uitzien, daarnaast is het ook van belang dat de ruiter er perfect uit ziet. De volgende items zijn van belang:

  • Cap en een haarnet
  • Plastron of stropdas
  • Wedstrijdblouse met bijpassend jasje
  • Handschoenen
  • Rijbroek en bijpassende riem
  • Laarzen
  • Sporen en zweep
  • Verenigingstenue

We zullen de items even nader toelichten:

Cap en haarnet

Wedstijd outfit capAls je een wedstrijd rijdt moet je een goedgekeurde cap dragen, dit is zelfs verplicht. Deze cap moet getest zijn en voldoen aan de veiligheidseis “EN1384”. Vaak sluit de kleur van de cap aan bij de rest van de kleding, het wordt aangeraden om dit te doen maar is niet verplicht. Binnen de Z1-dressuur mag ereen dressuurhoed gedragen worden. Als je lang haar hebt is het aan te raden om dit op te binden in een haarnetje.

Plastron en stropdas

plastron wedstrijdoutfitEen plastron lijkt op een stropdas, maar kan gewoon met een bandje of met een plastronspeld worden vast gespeld. Deze wordt bij de ruiter om de hals geknoopt. Het is belangrijk dat de kleur past bij de rest van het outfit. Denk hierbij aan de rijbroek en de blouse die gedragen wordt. Als je een dressuurblouse draagt is een plastron niet verplicht, maar wel aangeraden. Bij de herenklasse wordt er in plaats van een plastron gewoon een stropdas gedragen.

Wedstrijdblouse en bijpassend jasje

Een geschikt rij jasje is een colbert. Deze moet beschikken over knopen met een revers die platligt. De colbert moet het zitvlak voor een groot gedeelte bedekken. Ook bij het jasje wordt het erg gewaardeerd als deze aansluit bij de rest van het outfit. Bij de lichte tour mag er met een zogenaamde rijrok worden gereden.

Onder het colbertje kun je een overhemd, blouse of lichtgekleurd shirt dragen. Het maakt niet veel uit of deze lange of korte mouwen heeft. Wel moeten er witte manchetten aanzitten als je voor een shirt met lange mouwen kiest. Als je een bodyprotector wilt dragen om jezelf te beschermen, draag je deze onder het colbertje.

Handschoenen

Over de handschoenen kan eigenlijk weinig gezegd worden, behalve dat deze verplicht zijn tijdens de wedstrijd. Ook bij de handschoenen wordt het erg gewaardeerd als deze bij de rest van het outfit passen.

De rijbroek en riem

Aan de rijbroek worden er vooral eisen aan de kleuren gesteld. De kleuren wit, beige of geel zijn geschikte kleuren voor de rijbroek. Welk typen rijbroek je draagt maakt niet uit, iedere rijbroek is verplicht. Als er riemlussen aan de broek zitten kan deze in combinatie worden gedragen met een riem. De riem moet  van dezelfde kleur zijn als die van de laarzen.

Wedstrijd rijlaarzenRijlaarzen

Rijlaarzen zijn niet verplicht tijdens een wedstrijd, je mag namelijk ook jodhpurs dragen in combinatie met gladde leren chaps of gaithers. Over de kleuren van de laarzen bestaan geen regels, hier ben je dus vrij in. Wel is het belangrijk dat je niet in de stijgbeugel kunt blijven haken. Let er ook op dat de laarzen goed passen bij de rest van het outfit.

Hulpmiddelen

Voor de hulpmiddelen tijdens het rijden zoals een zweepje en sporen zijn regels opgesteld. Vanaf de B klasse binnen de dressuur mag er met sporen worden gereden. Op de website van de bond vind je meer informatie over welke sporen er precies gebruikt mogen worden. In B, L1 en L2 mag er met een zweep worden gereden. Vanaf de M1 klasse is het gebruik van een zweep tijdens het rijden verboden.

Verenigingstenue 

Wanneer je voor een bepaalde vereniging rijdt die een eigen tenue hebben ingesteld moet je hier in rijden. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit tenue aan de regels van de sportbond moet voldoen.

Afwijkingen 

Bij bepaalde situaties mag er worden afgeweken van het wedstrijd outfit. Dit wordt altijd wel van te voren bekend gemaakt. Een voorbeeld hier van is bij erg warm weer, als het meer dan 30 graden is kan er bepaald worden dat er in een speciaal zomertenue mag worden gereden. Hierbij hoef je het colbertje niet te dragen. Als er juist veel regen valt kan er gereden worden in een speciale regenjas.

Wedstrijdkleding kopen

Natuurlijk is het ook mogelijk om je wedstrijdkleding online te kopen. Dit kun je doen door een compleet outfit te kopen of zelf een outfit samen te stellen. Bij onderstaande webshops kun je kwalitatieve en erkende wedstrijdkleding kopen: