PAardrijlaarzenOnmisbaar voor iedereen die gaat paardrijden zijn natuurlijk paardrijlaarzen. De laarzen die geschikt zijn voor het paardrijden zijn tegenwoordig in allerlei kleuren, maten, materiaalsoorten en merken verkrijgbaar. Hierdoor bestaat de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet zitten. Daarom beschrijven wij in dit artikel alles wat je moet weten voordat je paardrijlaarzen kopen gaat.

Paardrijlaarzen kopen

Er zijn verschillende paardenspeciaalzaken en webshops waar je de laarzen die geschikt zijn kunt kopen. Wij raden aan om ze online te bestellen bij een van onderstaande webwinkels. Webwinkels zijn namelijk vele malen goedkoper en leveren ook nog eens onder een goede voorwaarde. Zo kun je vanaf je huiskamer de laarzen bestellen, ze thuis passen en als ze niet bevallen kun je ze gewoon retourneren. Bij de volgende webwinkels kun jij de laarzen bestellen:

Waarom paardrijlaarzen?

Nu je weet waar je het beste de laarzen kopen kunt leggen we je uit wat het belang is van een laars. Je kunt je afvragen of het noodzakelijk is om speciale laarzen voor het paardrijden aan te schaffen. Misschien denk je dat stevige schoenen of normale laarzen ook geschikt zijn om te dragen tijdens het rijden. Een belangrijke reden om voor speciale laarzen te kiezen is de functionaliteit. Als je paard gaat rijden zet je je voeten op de speciale beugel.

Als je hier met normale of zelfs stevige schoenen op stapt zul je merken dat je nauwelijks tot geen grip hebt. Je voeten zullen sneller uit de beugel glippen. Als je speciale laarzen draagt zul je dit probleem niet hebben de grip zou vele malen groter zijn. Hierdoor hou je een betere houding aan en zul je vaster in het zadel zitten.

Ook zorgt het voor versteviging aan de enkels en de scheenbenen. Dit is ook de reden waarom dit soort laarzen altijd erg hoog zijn, als ze laag zouden zijn zouden ze geen veiligheid en stevigheid bieden voor de gehele scheenbeen.

Materiaalsoorten

De rijlaars is in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar, oorspronkelijk werden ze alleen van leer gemaakt. Als we kijken naar de laars van nu zullen we zien dat het grootste gedeelte van rubber of van leer is gemaakt. Als je voor leren laarzen kiest zul je merken dat deze vaak toch wat langer mee gaan dan de rubberen variant. Voor kinderen wordt er daarom vaak voor een rubbersoort gekozen. Ook zit er natuurlijk nog een verschil in de prijsklasse, je kunt je wel voorstellen dat een laars van leer een stuk duurder is dan de rubbere variant.

Verschillende soorten laarzen

Er zijn verschillende soorten laarzen beschikbaar, grofweg worden deze het vaakst opgedeeld in twee verschillende soorten. Eigenlijk kan er meer van typisch gesproken worden, want er wordt gekeken naar het doeleinden waarmee de laars gebruikt wordt. Binnen de paardrij wereld wordt er onderscheid gemaakt tussen de dressuurlaars en de springlaars, we zullen deze hier nader toelichten. Bekende laarzen zijn bijvoorbeeld de cavallo rijlaarzen.

De dressuurlaars

Als je dressuur rijdt heb je een andere laars nodig dan iemand die springt. De laars hiervoor is hier speciaal voor ontwikkeld. De laarzen zijn te herkennen aan de hoge schacht en aan de buitenste kant van de knie een dressuurboog. Het leer loopt bij deze hoog op en eindigt zich uiteindelijk in een ronding. Dit type laars is niet alleen erg functioneel het zorgt er ook nog voor dat de ruiter er beter uit ziet. Door de lange laars lijken de benen van de ruiter namelijk langer. Meestal bestaat de dressuurlaars uit ruderleer omdat dit net iets steviger is dan kalfsleer. De laars beschikt ook over een ritssluiting die zich aan de binnenste voorzijde of aan de achterzijde bevind.

De springlaars

Zoals de naam al doet vermoeden is de springlaars geschikt voor ruiters die sprongen maakt met het paard. Een springruiter moet de mogelijkheid hebben om tijdens het springen goed de knie te kunnen buigen. Om deze reden wordt er vaak voor een soepeler leer soort gekozen, denk hierbij aan kalfsleer. Boven aan, ter hoogte van de knieholte is er een uitsneden zodat de knie nog vrijer en gemakkelijker bewegen kan tijdens de sprong. De springlaars is zowel met veters als met ritssluiting te koop. Toch kiezen de meeste springruiters voor een laars met een ritssluiting.

Dames en heren laarzen

Een veelgestelde vraag die wij binnen krijgen is of er een verschil zit tussen de dames en de heren laarzen om paard te rijden. Als we puur naar de functionaliteit van de rijlaars kijken zal hier geen verschil in zitten. Maar de rijlaars van nu gaat verder dan alleen functionaliteit, het is tegenwoordig echt een mode item geworden. Het verschil zit zich daarom voornamelijk in de mode. Je kunt je wel voorstellen dat een heren laars er anders uit ziet dan de dames laars. Maar als we dit zouden vergeten zou de man prima een laars van de vrouw aan kunnen doen. Wel hebben mannen vaak grotere voeten waardoor de maten van de laarzen natuurlijk ook groter zijn. Als een vrouw een erg grote maat heeft is ze soms genoodzaakt om een mannen rijlaars te kopen.

Het aandoen van de laars

Met name als de laars net nieuw is is het soms niet zo eenvoudig om ze aan te doen. Ze kunnen wat stroef en strak zitten en doordat ze zo lang zijn wordt het ook niet makkelijker. Gelukkig is hier ook een hulpmiddel voor, dit zijn de zogenaamde “laarshaken”. De laarshaken zijn geschikt voor nauwzittende rijlaarzen. Het is een soort haak waarmee je gemakkelijker de laars in kunt glijden. Om de schoenen weer uit te doen kun je de hulp vragen van iemand anders. Vooral als je gezweet hebt binnen de laars kan het soms erg lastig zijn om er uit te komen.

Tot slot

Zo zie je maar dat er nog meer bij de aanschaf van een rijlaars komt kijken dan je denkt. Je zult moeten kijken naar de materiaalsoorten, de merken, de laatste mode en vervolgens welke webwinkels deze aanbieden. Deze punten hebben wij daarom zo nauwkeurig mogelijk proberen te omschrijven in het artikel. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust.