Je paard scheren dat doe je met een scheermachine speciaal voor paarden. Het scheerapparaat voor paarden kan ingezet worden voor de kleinere oppervlaktes. In dit artikel leggen we je meer uit over de verschillende machines die beschikbaar zijn, hoe ze gebruikt kunnen worden en waar jij ze kopen kunt.

Waarom paarden scheren?

Paarden scherenDe wintervacht van je paard kan erg lang worden. Dit zorgt ervoor dat je paard niet overdreven veel gaat zweten en hierdoor nat van het zweet in de stal moet staan. In de wintermaanden kan je paard hierdoor kou vatten. Daarnaast is een lange wintervacht erg moeilijk om schoon te houden, tussen de lange haren blijft eerder vuil etc. vast zitten. De juiste oplossing hiervoor is het scheren van deze wintervacht. De wintervacht kan het beste geschoren worden als de vacht volledig uitgegroeid is, vaak is dit ongeveer halverwege oktober. Het paard dient twee keer per jaar geschoren te worden, het wordt aangeraden om dit in november en in januari te doen. Maar per paard kan hier uiteraard wel verschil inzitten.

Je kunt je wel voorstellen dat het na het scheren toch een stuk kouder is voor het paard, hierdoor is het belangrijk om je paard de juiste bescherming aan te bieden. Een geschikte paardendeken is hiervoor erg belangrijk. Een dikke winterdeken is de juiste oplossing, daarnaast kun je de voeding aanpassen, en de huid droog en schoon houden. Op deze manier doe jij er alles aan om te voorkomen dat je paard de kou vat.

Scheermachine voor paarden

Paarden scheermachineEr zijn verschillende scheermachines en apparaten beschikbaar die je kunt gebruiken om je paard te scheren. Welke het meest geschikt is voor jou hangt af van waar je het precies voor wilt gebruiken. Wil je je paard volledig scheren? Of ga je alleen voor de benen, oren en het hoofd? Daarnaast heb je nog apparaten die op een accu werken of waarbij een stekker in het stopcontact moet. Als je op een plek je paard scheert waar geen stroom is, is het belangrijk om voor een apparaat te kiezen met een goede accu.

De machines zijn van bredere messen voorzien en hebben een sterke motor. De machines kunnen vrijwel iedere vacht aan.  Ze zijn voorzien van een ondermes en een bovenmes. Het ondermes wordt als kam gebruikt en het bovenste mes is het mes dat de haren doorsnijd en op en neer gaat. Vaak wordt er op 3mm geschoren, maar er zijn ook machines die tot wel 1mm kunnen scheren.  Messen en apparaten kunnen ook los gekocht worden, hierdoor kun je nieuwe messen voor je apparaat kopen als deze bijvoorbeeld versleten zijn.

 

Paarden en de angst voor scheren

Voor je paard kan het scheerapparaat en het scheerproces nog wel eens intimiderend over komen, sommige paarden hebben hier zelfs een echte angst voor. Het is daarom aan te raden om bij de eerste keren scheren je paard te laten wennen aan de omstandigheden. Je kunt een week van te voren beginnen door je paard te borstelen op de plekken waar je wilt gaan scheren, op deze plekken zet je het scheerapparaat zonder hem aan te doen en maak je er scherende bewegingen mee. De volgende stap is het aanzetten van het apparaat terwijl deze op afstand van het paard is. Zo kan je paard wennen aan het geluid van het apparaat.
Sommige paarden zullen zich er niet aan storen, maar sommige paarden hebben wel weken nodig om hier aan te wennen. Als je paard maar niet gewend raakt zijn er nog een aantal hulpmiddelen die je kunt inzetten.

Praam: Praam kan ingezet worden om het paard rustiger te maken, doordat hij rustiger is zou er meer toe worden gelaten.
Sederen: Oraal kan er een pasta toe gediend worden, dit begint te werken na ongeveer 30 a 50 minuten.
Spuiten door dierenarts: De dierenarts kan een verdoving plaatsen die na 5 minuten al werkzaam is.

Houdt bij deze hulpmiddelen rekening met de voeding van het paard, er mag geen ontstopping ontstaan. Ook kunnen er problemen komen bij een dopingcontrole, zeker een punt om rekening mee te houden.