SjabrakkenEen sjabrak of ook wel zadeldekje genoemd is natuurlijk hip en maakt je outfit helemaal af. Leuk is tegenwoordig dat je erg veel sjabraks  hebt. Maar niet alleen voor jezelf is het fijn en leuk, ook voor je paard. Veel paarden vinden het namelijk niet fijn als je er zonder één rijd, het is daarom verstandig er altijd één te hebben tussen de rest van je paardenspullen. Er is een groot aanbod van sjabrakken ook verkrijgbaar online, je vindt verschillende kleuren, maten en soorten beschikbaar. Wat erg belangrijk is voor de keuze van de sjabrak is de kleur en pasvorm, het moet voor het paard natuurlijk zo comfortabel mogelijk is. Dit betekent dat het niet knellend moet zijn voor je prachtige paard. Hoe vindt je dan een juiste sjabrak zul je denken. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor. Kijk altijd naar de rug van het paard, de sjabrak/zadeldekje moet altijd de vorm van de rug volgen. Dit betekent dat je wanneer je paard een rechte rug heeft, dat ook een wat meer rechter sjabrak hier bij past. Wanneer de rug van het paard wat meer hol is, kies je een sjabrak die hier beter bijpast.

[table id=8 /]

Een geschikte sjabrak kiezen

Verschillende kleuren sjabrakkenHet uitkiezen van een nieuwe sjabrak is natuurlijk altijd leuk. J wilt dat deze goed in jouw ogen uit ziet en ook bij jouw paard past. Kleur is dus erg belangrijk. Je kunt natuurlijk kiezen voor een favoriete kleur van je zelf, maar hij moet ook bij het paard passen. Je vindt hierdoor veel zwarte en witte sjabrakken, maar tegenwoordig is het aanbod zo groot dat je allerlei kleuren sjabrakken vindt. Van rood, tot groen tot aan lichtblauwe en rosé.

Maar niet alleen de kleur is belangrijk, ook een fijn materiaal. Je vindt sjabrakken in diverse soorten materialen en diktes, zo zijn er katoenen sjabrakken welke veel zweet opnemen. In het algemeen zorgen de dikkere sjabrakken voor een betere vocht opname, al biedt dit wel weer een nadeel voor sommige. Door de dikte van het materiaal, is er minder contact met het paard. Daarentegen is het in de zomer weer fijn om met een dunnere sjabrak te rijden bijvoorbeeld. Een paard zal dan meer zweten door de temperatuur en een te dikke sjabrak is daar ook niet handig bij.

Ten slotte is de maat en vorm erg belangrijk zoals eerder beschreven. Het moet ten eerste lang genoeg zijn zodat je zelf als rijder er comfortabel op kunt zitten en het moet daarnaast ook niet knellen. Daarnaast moet het breed genoeg zijn, wat ervoor zorgt dat de kussens van het zadel niet op de rand van het dekje drukken. Dit kan namelijk leiden dat het dekje strak over de rug van het paard trekt, wat niet fijn is voor het paard. Een andere belangrijke tip die we graag nog willen meegeven is dat je altijd moet kijken of het dekje ver genoeg onder de kniewrongen en zweetbladen uit komt, zodat hier ook geen knellende randen ontstaan. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

Het doel van een sjabrak

Het hebben van een sjabrak is cruciaal als je aan paardrijden doet. Het biedt de volgende voordelen:

  • Het beschermt de zadel.
  • Het vermindert het schuren.
  • Het voorkomt huidirritaties
  • Het absorbeert zweed.
  • Het voorkomt drukkingen op de huid.

Meer dan genoeg redenen om een sjabrak aan te schaffen!

Sjabrak kopen – Tips!

Je staat op het punt een nieuwe sjabrak te kopen? Dan kun je het beste terecht bij onderstaande webshops. Zij bieden een groot aanbod sjabrakken aan van verschillende materialen, prijsklassen, kleuren en diktes. Kijk met bovenstaande tips waar jouw sjabrak aan moet voldoen en ga op zoektocht naar jouw ideale sjabrak. Enkele bekende merken zijn: Anky, Passier, Harry’s Horse, Horka, HKM, PK, BR, Schockemohle en La Valencio. Maar ook zijn er diverse huismerken op de markt die ook geschikt zijn.

  • Ruitersport
  • Divoza
  • Agradi
  • Ruitershop
  • Dochorse

Dit zijn allen betrouwbare webshops die al jarenlang in de markt voor paardenspullen actief zijn. Bovenstaande links leiden je direct naar het aanbod sjabrakken bij deze webshops, zodat je zelf de zoektocht voor kunt zetten. Wij hopen dat je hiermee een geschikte sjabrak vindt voor jouw en jouw paard. Ook voor andere paardrijspullen kun je terecht. Of je nu een nieuwe paardrij zoekt, paardendekens, paardrijcaps of andere spullen: je vindt er alles.