Aquarium slakjesNet zoals algen kunnen er ook slakken in het aquarium ontstaan. Je kunt je afvragen of het leuk is om slakjes te hebben of dat ze toch als vijand van de onderwaterwereld gezien kunnen worden. Het kan leuk zijn als je een aantal slakjes op de bodem hebt lopen, maar helaas blijft het vaak niet bij “een aantal”. De slakken zullen zich vermenigvuldigen waardoor je er beter op tijd bij kunt zijn. In dit artikel behandelen we alles over aquarium slakken wat je moet weten.

Gevolgen teveel slakken in het aquarium

Om te beginnen willen we je graag wijzen op de gevolgen die teveel slakken in het aquarium met zich mee brengen. Veel slakken vreten namelijk je planten aan, dit is erg zonde en kan er zelfs voor zorgen dat je planten het niet overleven. Ook ziet het er gewoon niet mooi uit als je aquarium helemaal vol zit met slakken.

Het verwijderen van slakken

Als je naar een dierenspeciaalzaak gaat en je legt daar je probleem voor dan is de kans groot dat de verkoper een middeltje voor je heeft om de slakken hardnekkig te verwijderen. Wij zijn van mening dat dit echter alleen als laatste oplossing gezien mag worden. Probeer eerst eens onderstaande oplossingen toe te passen om de slakjes uit de bak te verwijderen. Pas daarna kun je overstappen naar een middeltje.

Er zijn vele vissoorten die slakken eten, met name met het ontbijt wordt er nog wel eens een slak opgegeten. Je kunt er dus voor kiezen om een van de roofvissen in het aquarium te plaatsen om het probleem op te vissen. De meest voorkomende slak-etende-vissen zijn de clownbotia en de botia macranthus.

Een andere manier is door een soort van val neer te zetten, dit doe je vlak voordat de lichten uit gaan. Neem een slablad en giet er heet water over, hier leg je een stukje katoen op die je in de aquaria zet. Het stukje sla zou naar de bodem zakken en de andere dag zullen de slakken hier verzameld zijn. Je kunt ze er dan gewoon uithalen. Herhaal dit een aantal dagen tot dat al je slakken weg zijn.

Als deze manieren niet geholpen hebben kun je overgaan naar een hulpmiddel van de dierenspeciaalzaak. Voorbeelden daarvan zijn deze & deze.

Tot slot willen we je nog mee geven dat ook in dit geval voorkomen beter is dan genezen. Dus hoe voorkom je nou slakken in je aquaria? Dat is heel simpel, alles wat in je aquaria gaat zul je goed moeten controleren. Als je nieuwe aquariumplanten gekocht hebt loop ze dan extra goed na. Vaak worden er op deze manier slakjes etc. naar binnen gebracht.