Een aquarium zonder planten is als patat zonder mayo, het hoort gewoon niet! Maar wat als je planten slecht groeien in je aquarium? Hoe kun je een mogelijke groeistoornis oplossen? Aquariaspecialist.nl heeft het voor jou uitgezocht en beschreven in dit artikel.

De oorzaak van groeistoornissen

slechtgroeiende aquariaOm te weten hoe je groeistoornissen kunt bestrijden is het belangrijk om te weten wat de oorzaak hiervan is. Planten hebben licht en voeding nodig om te kunnen groeien. Het grootste gedeelte van deze voeding bestaat uit sporenelementen. Maar binnen in het aquarium zijn de planten niet de enige die gebruik maken van deze elementen. Ook de bacteriën die in je aquarium zitten maken hier gebruik van. Doordat je aquarium een gesloten wereld is zullen deze sporenelementen op een gegeven moment op raken. Volgens de wet van Liebig stopt een plant met groeien als er een tekort is van dit element.

Bij nieuwe planten is dit probleem er nog niet, deze kunnen namelijk nog even groeien op de voeding die ze uit de kweekbak hebben meegekregen. Maar mocht er spraken van een tekort zijn, dan zou dit vroeg of laat geuit worden in de vorm van een groeistoornis. De groei stop en de bladeren krijgen een gele kleur waar zelfs gaten in kunnen ontstaan. Als dit het geval is gaan de suikers van de plant lekken waardoor er meer algen in de bak ontstaan.

Het is verstandig om in zo’n situatie vloeibare plantenvoeding aan het water toe te voegen voor het herstel van de planten. Hoeveel je er in moet doen kun je aflezen op de verpakking van de vloeibare plantenvoeding.

Groeiproblemen voorkomen

aquarium lampenWe kennen allemaal wel het gezegde van voorkomen is beter dan genezen. Ook hier gaat deze uitspraak op. Maar hoe kun je de groeistoornissen bij de planten voorkomen?

De meest eenvoudige en ook nog eens voordeligste manier om het te voorkomen is er voor te zorgen dat de aquarium lampen niet te sterk zijn of te lang aan staan. Nu denk je misschien dat dit tegenstrijdig is doordat je op meerdere plekken gelezen hebt dat de LED lampen flink aan mogen staan. Maar dit is niet helemaal waar. Planten hebben namelijk licht nodig om te groeien en voor de fotosynthese die plaats vind. Hoe sterker een lamp is hoe sneller de plant wil gaan groeien. Maar voor deze groei is meer dan alleen licht nodig, er komen ook allerlei voedingsstoffen bij kijken.

Door de vele verlichting gaat de groei te snel voor de voedingsstoffen die zich in het aquarium bevinden.

Als je voor deze oplossing kiest zullen de planten langzamer gaan groeien wat zal leiden tot een kleinere kans op een tekort. De planten zullen ook nog eens erg gezond zijn. Een ander voordeel dat hierbij komt kijken is dat de algengroei ook minder snel gaat.

Nieuwe planten kopen

Als je planten niet meer te helpen zijn kun je er voor kiezen om nieuwe te bestellen. Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste webshops! Maak gebruik van onze vergelijker:

[table id=9 /]