Sporen voor het paardrijdenCommunicatie tussen ruiter en paard is enorm belangrijk er zijn ook verschillende hulpmiddelen om deze communicatie te verbeteren. Het gebruik van sporen tijdens het paardrijden is er een van. Als je wedstrijden vanaf het niveau M mee draait zijn ze zelfs verplicht.  Niet ieder paard heeft baat bij het gebruik van sporen, bij sommige zou het absoluut niet nodig zijn. Ook jij, als ruiter kan dit onprettig vinden. In zo’n geval kun je gebruik maken van de dummy sporen deze hebben een glad uiteinde en dienen eigenlijk alleen als decoratie.

Verschillende soorten sporen

Sporen zijn beugels gemaakt van metaal die aan de hiel van de laars bevestigd worden en steken zo’n 1 tot 6 cm uit naar achteren. Met de sporen kan de ruiter het paard aantikken om het paard te versnellen of de juiste kant op te sturen. Het is wel belangrijk dat de ruiter weet hoeveel druk hij hiermee kan zetten zodat hij de paard geen pijn doet. Er zijn verschillende soorten sporen te koop, deze zullen wij even toelichten.

 

  • Westernsporen
  • Bolletje sporen
  • Punt sporen
  • Sporen met een wieltje
  • Bloksporen

Daarnaast heb je ze nog in allerlei kleuren en formaten. Zo heb je mooie decoratieve of kun je puur voor functionaliteit kiezen.

Vaak worden de sporen geleverd met een sporenriem waardoor je ze eenvoudig vast kunt maken aan je paardrijlaarzen.

Sporen online kopen

Sporen kunnen online gekocht worden bij verschillende webwinkels. Wij hebben een aantal betrouwbare webwinkels met elkaar vergeleken zodat jij direct je keuze maken kunt. Gebruik de tabel en bestel het product eenvoudig!