StijgbeugelsOnmisbaar bij de paardrijzadels zijn de stijgbeugels. De stijgbeugels worden met speciale stijgbeugelriemen bevestigd aan het zadel. Dit maakt het niet alleen makkelijker om op je paard te stappen, maar tijdens het rijden krijgt de ruiter ook de ondersteuning waardoor het rijden en springen makkelijker gaat. Het heeft dus zowel een beschermende als functionele functie. In dit artikel vertellen we je meer over de stijgbeugels, hoe je ze het best gebruiken kunt en waar jij ze voordelig aanschaffen kunt.

Over het gebruik van stijgbeugels

Al eeuwenlang wordt er gereden op paarden, maar de manier van paardrijden is toch enorm veranderd. Vooral als we kijken naar de diervriendelijkheid is dit sterk verbeterd. Toen de romeinen op een paardreden en sprongen maken hadden ze geen steun aan de beugel die we nu kennen. Ze grepen zichzelf stevig vast aan de manen van het paard. De Chinezen gebruikte de beugels echter al 300 jaar na Christus. Pas na de achtste eeuw werd de beugel ook in het westen van Europa gebruikt en is nu inmiddels niet meer weg te denken.

Zowel voor dressuur, spring als recreatieruiters behoren de beugels tot een vereiste om goed te kunnen rijden. De beugels bevestig je met de riemen die hierbij horen, vaak worden deze bij de beugels geleverd maar het kan ook zijn dat je deze los moet kopen. Als je ze wilt bevestigen is het vooral belangrijk dat ze op de juiste lengte worden bevestigd.  Leg je hand op het zadel en plaats je middelvinger waar de riem is bevestigd. Vanaf dit punt meet je de riem net zolang totdat de beugel met een gestrekte arm ter hoogte van de oksel komt. Op deze manier is de lengte bijna altijd goed. Als je op het paard zit moet je dit uiteraard nog wel even controleren.  Afhankelijk van welke discipline je rijdt moet de beugel worden afgestemd. Een springruiter heeft een kortere riem nodig dan de dressuurruiter. Als je je voet plaatst in de beugel merk je dat je hak net een paar centimeters lager is dan de tenen.

Tot slot hebben we nog een aantal aandachtspunten voor jou uitgezocht.

  • Zorg er voor dat de beugel niet te smal is zodat je paardrijlaarzen niet blijven hangen
  • Stem de lengte af die bij jouw discipline past
  • Maak gebruik van onze vergelijker om de goedkoopste aanbieder te kiezen

Stijgbeugels kopen

De beugels kunnen eenvoudig online besteld worden. Wij hebben een aantal webwinkels voor jou opgezocht en met elkaar vergeleken. Hierdoor zul je nooit teveel betalen voor jouw beugels.