Beeld: Joe Caione via Unsplash

Superfoods voor mensen zijn razendpopulair. Het gaat vaak over de heilzame werking van het koken met kurkumapoeder, gojibessen, chiazaad en andere superfoods. Maar wist je dat ook huisdieren hiervan kunnen profiteren? Zo zijn er al producenten van hondenvoer die bepaalde superfood ingrediënten toevoegen aan het hondenvoer voor een optimale gezondheid.

Wat is superfood? 

Het begrip superfood wordt gebruikt om voedingsmiddelen aan te duiden die niet alleen voedzaam zijn, maar een extra positief effect hebben op de gezondheid en vitaliteit. Dit zijn concreet gesproken antioxidanten, mineralen, plantaardige stoffen en sporenelementen. Superfood hoeft helemaal niet van ver te komen. Zo staat bijvoorbeeld ook de simpele boerenkool bekend als superfood. Dit komt onder andere door het hoge gehalte vitamine K, het hoge ijzergehalte en de vele krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen dat boerenkool bevat. Uiteraard zijn er ook meer exotische superfoods die bekend zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan moringapoeder en chiazaad. 

Superfood wordt wel eens aangeduid als een hype, maar niets is minder waar. Wel is het zo dat bepaalde onderzoeken ervoor zorgen dat chiazaad opeens razendpopulair is, terwijl het minder hippe lijnzaad precies dezelfde voordelen biedt. Het is dus belangrijk om te beseffen dat veel voedingsmiddelen superfoods zijn. 

Superfood in hondenvoer

Net als voor mensen, geldt ook voor onze dierenvrienden dat er producten zijn waar honden qua gezondheid in grote mate van profiteren. Zo is er onder andere droog en natvoer dat ingrediënten bevatten die veel voordelen bieden voor de gezondheid van je hond. Wij zetten een aantal superfoods voor je hond op een rijtje. 

Zilvervliesrijst bevat vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Zowel voor mens als dier geldt dat zilvervliesrijst meer tijd vereist om verteerd te worden. Hierdoor is het voedzamer. 

Gedroogde erwten bevatten een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. In gedroogde vorm zijn erwten zelfs nog eiwitrijker. Daarnaast bevat deze superfood de nodige vitamines en sporenelementen, zoals vitamine B, ijzer, kalium, zink en magnesium.

Voor waardevolle vetzuren, waaronder omega 3- en 6-vetzuren, valt het gebruik van zalmolie aan te bevelen. Dit ondersteunt de gezondheid van de vacht en huid van je hond. Veel hondeneigenaren geven aan dat de vacht dichter en voller wordt en dat hun hond minder last heeft van haaruitval, nadat ze een paar weken lang zalmolie hadden toegevoegd aan het hondenvoer. Er zijn diverse praktische apps waarmee je de gezondheid van je huisdier in de gaten houdt. 

Ten slotte is gedroogde appel een goede snack om aan je hond te geven. De vezelfs in de appel ondersteunen de darmfunctie en daarnaast bevatten appels tal van vitamines, voornamelijk vitamine B en C, mineralen en sporenelementen. Je kunt je viervoeter ook af en toe een stukje verse appel geven, maar de voedingsstoffen zijn beter te verteren voor je hond wanneer de appel gedroogd is of toegevoegd aan hondenvoer. 

Vlees is de basis

Met superfoods kun je jouw hond net dat beetje extra geven. Vlees moet echter altijd de basis zijn bij hoogwaardig hondenvoer. Vlees moet dus vermeld worden als eerste ingrediënt en daarna gezonde toevoegingen in de vorm van groenten of fruit.