Paard uit de wei halenVeel paarden genieten er echt van om rustig in de wei te kunnen grazen. Niet alle paarden zitten er daarom ook op te wachten om opgehaald te worden door de ruiter om een stukje te gaan rijden.  Het komt vaak genoeg voor dat paarden weg rennen door de wei als de ruiter er aankomt. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal tips voor jou om je paard uit de wei op te halen.

Veiligheid eerst

In het ergste geval begint je paard zelfs te bijten en te schoppen (uiteraard lang niet in alle gevallen). Mocht dit gebeuren zorg er dan voor dat jouw veiligheid en die van je paard voor op staat. In zo’n geval kun je het beste een professional inschakelen die er voor kan zorgen dat je paard rustiger wordt. Dat gezegd te hebben kunnen we overgaan naar de praktische tips.

Voorkomen van de situatie

Vaak zijn paarden erg slim en weten door herkenbare situaties of jij gewoon langs komt of dat je ze opkomt halen om een stukje te rijden. Ze herkennen bijvoorbeeld het vaste tijdstip waarop jij altijd langs komt om ze op te halen voor het rijden. Maar ook kunnen ze je paardrijlaarzen of je paardrijcap herkennen, een duidelijk signaal voor het paard dat er gereden gaat worden. Je kunt er dus goed aan doen om deze pas aan te doen als je het paard al hebt opgehaald.

Verstop het halstertouw in je kleding en haal deze pas te voorschijn als je dichtbij genoeg bent om deze te kunnen bevestigen.

Ook is het belangrijk om niet rechtstreeks naar het paard te lopen en hem aan te kijken. Loop eerst wat door de wei en benader hem rustig. Neem ook eventueel iets lekkers mee om hem te kalmeren en gerust te stellen. Als je dichtbij het paard bent geef je hem iets lekkers en benader je hem bij de schouders. Vervolgens bevestig je het halstertouw pas.  Je kunt ook af en toe eens de wei ingaan om hem iets lekkers te geven zonder dat je gaat paardrijden hierdoor kan hij moeilijker voorspellen of je gaat rijden of niet.

Help, mijn paard rent altijd weg

Er zijn ook paarden die direct zullen weg rennen. Ga niet achter je paard aanrennen, op deze manier ga je nooit van hem winnen en de kans dat je hem opjaagt is alleen maar groter.  Zorg er juist voor dat je paard naar jou toe komt in plaats van dat je hem weg jaagt. De beste manier hiervoor blijft het gebruiken van voer of iets lekkers.

Als je paard niet mee wilt lopen en zich hevig verzet kun je een zweepje meenemen en hier een zacht tikje mee geven.

Wij zijn benieuwd, heeft jouw paard veel problemen met het ophalen uit de wei? En wat zijn jouw tips om hem eenvoudig uit de wei te krijgen om mee te gaan paardrijden?