Beeld: Susanne Pälmer via Pixabay

https://pixabay.com/nl/photos/hond-hybride-crete-huisdier-916099/

Op een gegeven moment word je hond ouder en heeft hij of zij extra behoeften. Zo moet je extra alert zijn op de gezondheid van jouw trouwe viervoeter, waarbij de juiste voeding een grote rol speelt. Wanneer je hond een senior is, hangt af van de lichaamsgrootte. Over het algemeen worden kleine honden namelijk ouder dan grotere rassen. Vanaf 8 jaar worden kleinere rassen een dagje ouder, grotere honden zijn vanaf 6 jaar een senior.

Zorg voor een prettige leefomgeving

Oudere honden zijn wat minder actief en kunnen last krijgen van hun gewrichten. Zorg voor een comfortabele ligplek met een lage instap, zodat jouw hond comfortabel kan rusten als hier behoefte aan is. Zet de mand op een rustige plek waar de senior hond op zijn gemak kan dutten. Ook is het prettig voor je hond als de voer- en drinkbak wat hoger staan, zodat je hond niet zo ver hoeft te bukken.

Voldoende beweging voor een oudere hond

Een goede conditie houd je hond gezond en het is dus belangrijk om vanaf jongs af aan ervoor te zorgen dat je hond goed kan bewegen. Oudere honden hebben nog steeds behoefte aan lichaamsbeweging. Wel vinden ze het vaak prettiger om meerdere korte wandelingen te maken in plaats van één lange wandeling. Als jij overweegt om een huisdierenoppas in te schakelen omdat je zelf wellicht geen tijd hebt om meerdere keren per dag te gaan wandelen, is het belangrijk om de oppas in te lichten over de behoeften van jouw hond.

Wil je er wel een hele dag op uit met het hele gezin en de hond? Dan kun je bijvoorbeeld een hondenbuggy gebruiken zodat je hond mee kan. Ook kun je ervoor kiezen als je naar het strand gaat dat er iemand bij de hond blijft op het terras terwijl de rest een lange strandwandeling maakt. Zorg ervoor dat je de hond niet teveel belast, zelf zal hij niet snel aangeven dat het te veel wordt.

Speciale senioren hondenvoeding

Voor iedere hond is passende hondenvoeding belangrijk. Naast puppy’s en zogende teefjes verdienen ook senioren extra aandacht wanneer het aankomt op de juiste hondenvoeding. Afhankelijk van je hond heeft het dier soms aangepaste voeding nodig om te voorkomen dat er ondergewicht ontstaat. Op latere leeftijd kan het namelijk voorkomen dat het maag-darmstelsel minder goed gaat werken. Hierdoor mist je hond essentiële voedingsstoffen. Weer andere honden krijgen juist last van overgewicht als ze ouder worden, doordat ze minder actief worden. De dierenarts kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Blijf je hond mentaal uitdagen

Voor de ontwikkelingen in de hersenen van je hond is het van belang om je huisdier uit te blijven dagen. Speel bijvoorbeeld regelmatig een hondenpuzzel of zoekspelletje om de stimulatie te bieden die nodig blijft. Blijf ook alert op de veranderingen in het gedrag van je hond. Dementie komt namelijk ook bij honden en katten voor en niet enkel bij mensen. Dementerende honden kunnen bijvoorbeeld sociale interactie gaan mijden, de zindelijkheid verliezen of een slaapstoornis ontwikkelen. In enkele gevallen is de geestelijke achteruitgang te vertragen of verbeteren met medicatie. Schakel tijdig hulp in van de huisarts en breng genoeg tijd met je hond door. Verwarring is stressvol voor je huisdier, waardoor de klachten kunnen verergeren.