Er zijn zo veel dieren in de wereld, en ze zijn er in alle soorten en maten. Maar van alle dieren in de wereld, welke kunnen als de schattigste beschouwd worden? Hier is een lijst van 5 van de schattigste dieren op aarde. Er kan veel discussie zijn over welke dieren als de schattigste worden beschouwd, maar vaak komt het neer op een persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden kittens of puppy’s misschien de schattigste dieren, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan baby aapjes of vroeg tekenen knuffelende konijntjes. Er zijn zelfs mensen die vinden dat leeuwen en tijgers tot de schattigste dieren behoren die er zijn!

Uiteindelijk is er geen definitief antwoord als het gaat om de vraag welke dieren als de schattigste worden beschouwd. We kunnen het echter wel beperken tot een paar belangrijke factoren die een dier op ons mensen schattig doen lijken. Tot die factoren behoren dingen als grote ogen, zachte vacht, en speelse persoonlijkheden. Verschillende mensen hebben verschillende meningen, maar er zijn enkele kenmerken die vrij universeel als schattig worden gezien. Over het algemeen worden babydieren als schattig beschouwd omdat ze klein en betrekkelijk weerloos zijn. En omdat ze vaak grote ogen en ronde gelaatstrekken hebben.

Bovendien worden dieren die gedrag vertonen dat typisch geassocieerd wordt met vriendelijk of niet bedreigend zijn (zoals honden die met hun staart kwispelen) vaak schattiger gevonden dan dieren die dat niet doen. En tenslotte zien sommige dieren er toevallig op een bepaalde manier uit die mensen esthetisch aangenaam vinden. Hoewel het zeker waar is dat sommige dieren objectief gezien schattiger zijn dan andere (gebaseerd op wetenschappelijke criteria), is het ook belangrijk te bedenken dat schattigheid subjectief is. Wat de een schattig vindt, kan een ander griezelig of onaantrekkelijk vinden.

Enkele van de schattigste dieren volgens de wetenschap zijn baby’s, kleine zoogdieren met grote ogen, en dieren die vocalisaties maken die lijken op die van menselijke zuigelingen. Baby dieren zijn vooral populair bij Internet gebruikers – er is zelfs een term voor: “schattige agressie”. Dit verwijst naar het gevoel van overweldigende drang om in iets te knijpen of te knijpen dat ondraaglijk schattig is. Er zijn bepaalde dieren die universeel schattig lijken te zijn voor mensen over de hele wereld.

Honden, katten, konijnen, en panda’s zijn enkele van de dieren die in gedachten komen. En dat is niet alleen omdat deze dieren typisch gedomesticeerd zijn – er is iets aan hun gelaatstrekken en algemene lichaamsvorm waardoor wij mensen ze onbewust als “schattig” schijnen te beschouwen. Er zijn enkele hypothesen over waarom dit het geval zou kunnen zijn. Sommige wetenschappers geloven dat het iets te maken heeft met onze evolutionaire geschiedenis – dat we als mensen geëvolueerd zijn om bepaalde kenmerken aantrekkelijk te vinden omdat die individuen met die kenmerken meer kans hadden om te overleven en zich voort te planten.

Anderen geloven dat het meer te maken heeft met culturele conditionering. Het is moeilijk te zeggen wat er precies zou gebeuren als we bepaalde dieren niet langer schattig zouden vinden, maar het is waarschijnlijk dat hun populatie snel zou afnemen. Als we bijvoorbeeld panda’s en koala’s opeens niet meer schattig zouden vinden, zouden mensen misschien stoppen met het steunen van het behoud van hun leefgebieden, wat tot een snelle afname van hun populaties zou kunnen leiden. Gelukkig worden veel dieren die we schattig vinden ook door de wet beschermd.

Zo is de panda een beschermde soort volgens de Chinese Wet op de Bescherming van Wilde Dieren en de Internationale Beschermingsstrategie voor de Reuzenpanda. Dus zelfs als onze perceptie van deze dieren zou veranderen, zouden hun populaties nog steeds door de wet beschermd zijn. Dus daar heb je het, onze top 5 lijst van de schattigste dieren in de wereld. Ben je het eens met onze keuzes? Laat ons in de commentaren hieronder weten welke dieren jij het schattigst vindt en waarom. En vergeet niet om deze blogpost te delen met je vrienden – wie weet, misschien worden ze geïnspireerd om hun eigen ranglijst van ’s werelds schattigste dieren te maken!