Twee veel gemaakte fouten bij het longeren van je paarden.Als je paard niet wilt longeren zijn hier meerdere oorzaken voor mogelijk. Toch als we beter kijken naar de oorzaken zijn het slechts twee fouten die dit probleem vaak veroorzaken. Het is niet dat je paard niet wilt longeren, maar waarschijnlijk geef je de verkeerde signalen af waardoor je paard je niet begrijpt. Daarom behandelen we in dit artikel twee fouten die jij waarschijnlijk maakt.

Stappen verkeerd

Een misstap is snel begaan, als je gaat longeren is het belangrijk dat je bewust bent van de stappen die je zet. Stel je zet per ongeluk of onbewust een stap achteruit, je paard denkt dat hij jou moet volgen. Je paard heeft altijd geleerd om jouw te volgen, bijvoorbeeld als je hem uit het weiland of uit de stal haalt zou hij je ook volgen. In de cirkel is dit precies hetzelfde.

Hou goed in de gaten welke stappen je zet, als je teveel met je stappen bezig bent en je niet meer op het longeren kunt focussen kun je ook iemand vragen om jouw te controleren en je er op te wijzen. Ook kun je een streep in het zand trekken zodat je kunt controleren of je hier niet voorbij komt. Op deze manier zorg je er voor dat de juiste stappen zetten een automatisme wordt.

Zweep naar achteren

Net als bij de stap naar achteren kan de zweep naar de achterhand van het paard in plaats van naar de schouder een signaal zijn voor je paard dat hij niet recht voor uit hoeft te gaan. Als je met de zweep ter hoogte van de schouder gaat zou hij door de druk de cirkel rond lopen. Maar is je zweep naar de achterhand dan zal er plek zijn waarmee het paard naar buiten kan draaien. Dit is de reden waardoor je paard in een keer voor je kan komen te staan.

De oplossing hiervoor is ook vrij eenvoudig zorg er voor dat de zweep richting de schouder van het paard komt.

Als het longeren niet goed gaat, zoek het probleem dan niet bij je paard maar kijk eerst kritisch naar je eigen houding. Heb jij nog vragen of zelf tips voor andere ruiters? Laat dan gerust een reactie achter!