Het voeren van je vissen kan je automatisch laten doen met een geschikte voederautomaat dit is erg handig als je een aantal dagen niet instaat kunt zijn om je vissen te voeren door vakantie of een dagje weg. Maar ook als je niet een dagje weg bent is het soms een fijn gevoel als je weet dat het voeren van de vissen geregeld wordt. De oplossing hiervoor is een voederautomaat. In dit artikel gaan we hier dieper op in zodat jij alles te weten komt wat je moet weten op het gebied van het automatisch voederen van je vissen met een automaat.
Over de voederautomaat
In de voedsel dispenser zit een klokje, deze kun je instellen op meerdere tijden om het voer in het aquarium te laten vallen. Het voedsel wordt in meerdere kleine bakjes gedaan, ieder bakje is een portie vissenvoer. Door middel van een ingesteld tijdschema wordt het voedsel uit een bakje vrij gegeven aan de vissen. Stel je wilt nog een extra maaltijd geven, dan kan dit eenvoudig door een druk op de knop. Dan laat de voederautomaat een extra portie vallen.
Vaak werken deze automaatjes op batterijen, deze batterijen gaan vaak wel een maand mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe zuinig je voederautomaat daadwerkelijk is. Als de batterijen leeg zijn kun je deze opladen of je kunt een nieuw paar aanschaffen.
Je hoeft je ook bij veel voederautomaten geen zorgen te maken dat het voedsel bederft door spatwater uit het aquarium. De bakjes waarin het voer zit zijn zo afgesloten dat er geen water naar binnen kan komen. Wel is het belangrijk om dit te controleren, want het verschilt nogal per soort. Als een bakje niet luchtdicht is wordt het voedsel vaak droog gehouden door middel van een goede ventilatie of door een verwarmingssysteem. Door het verwarmen van de bakjes verdampt het vocht wat binnen is gekomen. Helaas kan hiermee ook voedingswaarde van het voedsel verloren gaan.
Aansluiten op het aquarium
Op niet iedere aquarium is het even makkelijk om de voederautomaat aan te sluiten. Zo heb je bij sommige aquaria de mogelijkheid om hem te plaatsen op een uitsparing. Bij kleine aquaria is hier vaak geen speciale plek voor, bij grotere bakken is er meestal wel een mogelijkheid om hem goed aan te sluiten. Als er geen speciale uitsparing voor is, zou je zelf een gat in het deksel kunnen boren waar de voederautomaat op aansluit.
Inzetbaarheid
De inzetbaarheid van een voederautomaat komt eigenlijk altijd van pas. Maar met name als je op vakantie gaat of als je jonge vissen hebt zul je er enorm veel profijt aan hebben. Jonge vissen hebben namelijk baat bij meerdere maaltijden per dag. Ze zullen gezonder opgroeien als ze als jonge vis veel kleine maaltijden hebben gehad. Als we kijken naar vissen in hun natuurlijke omgeving zien we ook dat de vissen de gehele dag door kleine porties eten. Ze eten wat ze tegen komen, met de voederautomaat kan dit vrij gemakkelijk nagebootst worden.
De hoeveelheid visvoer
Hoeveel visvoer je in de voederautomaat moet doen hangt af van de vissen die je hebt. Je kunt je wel voorstellen dat de ene vissoort meer voedsel eet dan een ander soort. Een vuistregel voor iedere vis geldt: Als het eten niet binnen 5 minuten helemaal weg is heb je teveel gevoerd. Probeer dit een aantal keren en dan zul je een goede balans voor jouw aquaria vinden. Het voedsel wat over blijft in het water kun je er uitscheppen. Hierdoor voorkom je dat je aquaria vervuilt raakt met voedselresten op de bodem die mogelijk kunnen gaan rotten.
Handmatig of automaat?
Nu komen we bij de grote vraag, is handmatig voederen of automatisch voederen beter voor de beesten? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het handmatig voeren van de vissen is natuurlijk erg leuk om te doen. De vissen komen naar boven terwijl je ze voert waardoor je ze goed bekijken kunt. Het automatisch voeren zorgt voor een perfecte dosering mits deze goed is ingesteld. Ook kan een automaat voeren op sommige momenten waarop jij er zelf niet in staat bent, dus eigenlijk ben je dan genoodzaakt om automatisch te voederen. Er is geen goed of fout in dit geval, het is geheel je eigen keuze.
Waar kies jij voor? Handmatig voederen of toch liever met een automaat? Deel jouw ervaringen met de aquariaspecialist.