Is een voedingsbodem verplicht in een aquarium? Veel mensen denken dat zonder een geschikte voedingsbodem de planten niet kunnen groeien en je een saaie aquaria krijgt. Maar is dit wel zo? Heb je een voedingsbodem nodig? Je leest het in dit artikel!

[table id=22 /]

Heb je een voedingsbodem nodig?

CryptocorynesVele verkopers zullen je vertellen dat een voedingsbodem van belang is als je een aquarium gaat inrichten. Het antwoord hier op is: Nee, een voedingsbodem is geen must in een aquarium. Er zijn genoeg aquaria met een gezonde leefomgeving waarin de planten perfect groeien en dat zonder voedingsbodem.

Er zijn namelijk een groot aantal planten die hun wortels niet gebruiken om voedingsstoffen binnen te krijgen maar puur en alleen om zich vast te zetten aan de bodem.Voor deze planten is het al voldoende door vloeibare meststoffen toe te voegen aan het water.

Wel zijn er een aantal andere planten die hun wortels gebruiken om voedingsstoffen tot zich te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de aquariumplant Cryptocorynes. Controleer per plant waar deze de meeste voedingsstoffen vandaan haalt.

Er zijn ook nog eens een aantal nadelen voor het aanleggen van een voedingsbodem. Als je opnieuw planten gaat aanbrengen in het aquarium kan dit enorme modder veroorzaken. Hierdoor wordt het water troebel. Ook is er een kans op bodemrot, maar deze kans is wel zeer klein.

Wanneer een voedingsbodem

Voedingsbodem aquasoilsDoor bovenstaande kun je je afvragen wanneer je nu wel een voedingsbodem moet plaatsen. Dit kun je doen als je een aquarium zonder CO2 hebt. In deze aquaria gebruik je namelijk planten die een voedingsbodem nodig hebben.

Een goede alternatief op de voedingsbodem is de aquasoils wat geplaatst kan worden in plaats van zand. Dit is een soort kleibodem die al vele jaren gebruikt wordt in Azië. Dit soort kleibodem ziet er goed uit en is een zeer goede bodem voor de planten. De korreltjes zijn namelijk lekker zacht waardoor de plantjes er goed in kunnen groeien.  Hier kun je deze bestellen.

Ook als je nieuwe planten gaat plaatsen zul je merken dat er geen modder ontstaat. Hierdoor is het ideaal als je regelmatig aanpassingen aan je aquarium wilt doen.

Het allergrootste voordeel aan deze bodem is nog wel dat de klei absorbeert. De meststoffen die je in het water doet worden geabsorbeerd door de klei, de klei geeft het vervolgens weer af aan de planten. Dit is daarom dan ook de nummer een reden waarom wij voor aquasoils kiezen.

Een goedkoper alternatief op aquasoils is akadama. Het principe is bijna het zelfde en je betaald er stukken minder voor.

Heb jij nog vragen over de voedingsbodem voor het aquarium? Laat dan gerust een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen!