Slapende paardWie wel eens een paard heeft zien slapen kan zich afvragen waarom een paard staand slaapt. Waarom is dit zo? En slapen alle paarden rechtop? In dit artikel leggen wij jou uit waarom de meeste paarden op deze manier slapen.

Oorsprong paarden slaap

Als je wilt begrijpen waarom paarden rechtop kunnen slapen moet je wat meer over de oorsprong van paarden weten. Vroeger waren paarden namelijk geen huisdieren, maar leefde ze vrij in de natuur. Ze leefde op de steppe en waren hierdoor vaak de prooi van allerlei roofdieren. Je kunt je wel voorstellen dat als een paard ligt te slapen het veel langer duurt voordat de paarden kan vluchten voor het roofdier. Om zich zelf te kunnen beschermen, kunnen ze van nature rechtop slapen. Op deze manier zijn ze altijd snel weg mocht er gevaar dreigen.

De slaapvorm die ze aanname is een lichte slaap, in deze lichte slaap kunnen ze niet door de benen heen zakken. Deze vorm van slapen is niet de enige manier van slapen, je zult zien dat ieder paard na een aantal dagen liggend moet slapen voor een diepere slaap.

Bij de staande slaap komen ze niet in de zogenaamde REM slaap terecht. De REM slaap is een diepe slaap, het zelfde als bij de mens. Na een aantal dagen een lichte slaap gehad te hebben zullen ze een paar uur een liggende slaap moeten aannemen om volledig bij te komen.

Paarden zullen ook een betere slaap hebben als ze in groepen leven, in groepen wordt er namelijk om de beurt geslapen. Als een paard liggend slaapt is er een ander paard wakker om op de uitkijk te staan voor eventueel gevaar. Een paard die niet in een groep leeft, maar helemaal alleen is daarom altijd meer op zijn hoede dan een paard die andere paarden om zich heen heeft.

Hoelang duurt de staande slaap van een paard?

Een mens maakt gemiddeld standaard 8 uur op een nacht, als we naar de meeste mensen kijken zullen ze ook een vast slaapritme hebben. Bij paarden is dit niet het geval deze tijden kunnen erg uit een lopen. Zo kan een paard de ene keer slechts enkele minuten slapen terwijl ze de andere keer uren lang kunnen slapen. Deze momenten zijn ook over verschillende tijden van de dag verdeeld.