Het kan een hele onderneming zijn om je paard te wassen. Wanneer was je jouw paard? En hoe pak je dit precies aan? Wij vertellen je alles dat je moet weten over het wassen van jouw paard. 

Waarom was je jouw paard?

Het wassen van je paard doe je voornamelijk voor jezelf. Bijvoorbeeld omdat de mestvlekken wel erg donker en groot zijn geworden of omdat je een wedstrijd gaat rijden. Jouw paard wordt weer glanzend en schoon. Weet wel dat het paard zelf meestal maar weinig last heeft van viezigheid. Er zijn zelfs paarden die dit prettig vinden. Zo beschermt een modderlaag je paard tegen vliegen en muggen. Door hun vette waterbestendige laag op de huid hebben paarden geen last van smerigheid. 

Je kunt je paard gewoon wassen, maar beperk dit wel tot het minimum. Het natuurlijke vetlaagje van je paard moet namelijk zo min mogelijk weggespoeld worden. Dit beschermt je paard tegen kou en regen en geeft een persoonlijke geur af. Deze geur is belangrijk tussen paarden onderling en de sociale status van je paard. Zo herken je een gezond paard.

Scheer je paard het liefst voor het scheren. Door de scheerbeurt is de natuurlijke beschermlaag namelijk nog belangrijker geworden voor je paard. Zit de huid vol met haren en huidschilfers? Wrijf je paard dan met een zachte doek af. Hier blijven de losse haren aan hangen zodat je de vacht weer mooi gladstrijkt. 

Waarmee was je jouw paard?

Je kunt je paard gewoon een wasbeurt geven met water en zeep. Tegenwoordig komen er steeds meer specialistische producten op de markt, waarmee je het haar en de vacht van je paard echt schoon kunt wassen zonder dat je de huid kwetsbaar maakt. Net als dat er voor mensen verschillende soorten shampoo verkrijgbaar zijn, zoals anti-roos shampoo voor wie last heeft van roos en volume shampoo voor futloos haar, zijn er ook verschillende soorten shampoo voor je paard. Mensenshampoo is ongeschikt voor het wassen van je paard, omdat mensen een andere zuurgraad hebben op de huid dan paarden. 

Een goede paardenshampoo of zeep verwijdert vuil zonder de huid te veel te ontvetten. Het is belangrijk om een milde zeep te kiezen om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt. Blijf ook uit de buurt van de ogen en slijmvliezen en spoel de zeep goed af. Achtergebleven zeepresten kunnen gaan irriteren, een broeiend laagje creëren of de huid uitdrogen. 

Temperatuur van het water

Paarden vinden het doorgaans niet prettig om met koud water gewassen te worden. Spoel je paard af met lauw water, ook in de zomer. De plotselinge kou kan anders zorgen voor een vernauwing van de aderen waardoor je paard zijn warmte minder goed kwijt kan. Hierdoor kan je viervoeter het te warm krijgen omdat hij langzamer afkoelt. Ook kan je paard het opeens koud krijgen na een plens koud water. Het biedt dus maar heel even verkoeling, want het lichaam van je paard reageert op de plotselinge kou met het aanmaken van extra warmte.