Paarden voedselPaarden zijn zeer mooie dieren om te zien, ze hebben een mooie vacht en prachtige manen. Dit komt mede door de voeding die ze binnen kregen. Een paard die niet de juiste voeding binnen krijgt zou er stukken minder aantrekkelijk uit zien dan een paard die wel de juiste voeding krijgt. Paarden zijn echte planteneters en behoren daardoor tot de zogenaamde herbivoren. Koeien behoren ook tot deze groep, maar paarden zijn geen herkauwers. Ze kauwen een keer op het eten en slikken het vervolgens door. In dit artikel leggen wij jou uit wat je je paarden te eten kunt even.

Wat eet je paard?

In principe zou je paard veel verschillende soorten eten weg kunnen krijgen. Maar om je paard in de juiste conditie en leefomstandigheden te houden is het belangrijk om hem van de juiste voeding te voorzien. Het eten dat geschikt is voor je paard bestaat voornamelijk uit gras, kuilgras, hooi en mais.
Daarnaast kun je ook speciale paardenbrokjes kopen en aan je paarden geven, paardenbrokken staan ook wel bekend onder de naam mengvoer.

Paarden zijn ook dol op wortels, zemelen, appels en andere voederbieten. Ook zijn ze dol op suikerklontjes, maar dit behoort niet tot gezonde voeding voor een paard. Het geven van een suikerklontje zou je dus zo veel mogelijk moet vermijden. Voor paarden zit er nog al een verschil in de voeding, als je echt wilt weten welke voeding het meest geschikt is voor jou paard kun je het best even langs een dieren of vee arts gaan. Deze kan jou van advies op maat voorzien.

Een opmerkelijk feit is dat paarden ongeveer 60% van de dag bezig zijn met eten, ze eten dus meer dan de helft van de dag. Hierdoor is het belangrijk dat je paard de gehele dag onbeperkt toegang tot eten heeft. Met dit eten wordt wel ruwvoer bedoelt, denk hierbij aan hooi of gras.

Eten voor een ouder paard

Als je paard wat ouder is mag er extra aandacht besteed worden aan de voeding. Doe je dit niet dan vergroot je de kans dat je paard niet in de juiste conditie blijft. Wat vaak te zien is bij oudere paarden is dat ze snel vermageren. Oudere paarden hebben namelijk vaak problemen met de tanden, deze zijn (gedeeltelijk) versleten op een bepaalde leeftijd. Het kauwen van hooi en of gras gaat daardoor stukken lastiger. Om er voor te zorgen dat je oude paard toch goed blijft eten kun je hier een speciaal voer soort voor aanschaffen. Dit voer staat ook wel bekend onder de naam slobber. Net als bij mensen die met een slecht gebit willen eten is het makkelijker om iets vloeibaars weg te krijgen. Het slobber zijn droge korrels die met water gemengd worden. Hierdoor kan een ouder paard met een slecht gebit als nog genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Als je twijfelt of dit bij jouw paard nodig is dan kun je het beste even een dieren arts of vee arts raadplegen.

De liksteen

Wat belangrijk is voor paarden is de zogenaamde liksteen. Deze kan in de wei of in de stal geplaatst worden. Er zijn likstenen beschikbaar voor verschillende dieren, het is dus wel belangrijk om een paarden liksteen te kopen. In het voedsel wat paarden binnen krijgen (voornamelijk gras) komen maar weinig minderalen en natrium voor. De liksteen is een steen die is voorzien van deze mineralen en van natrium. Op deze manier komt je paard toch nog aan zijn behoeftes op dit gebied.