Beeld: Fernanda Nuso via Unsplash

Krijg je last van tranende ogen of een verstopte neus als je bij een hond, kat of konijn in de buurt komt? Dan ben je mogelijk allergisch voor huisdieren. Dit is erg vervelend, zeker als je zelf een viervoeter hebt of graag een huisdier wilt. Lees verder om erachter te komen hoe je een huisdierallergie kunt herkennen en wat hiertegen te doen is.

Wat is een huisdierallergie?

Mensen met een huisdierallergie krijgen vaak symptomen op het moment dat ze een dier aanraken. Veel mensen denken dat de haren van bijvoorbeeld een hond of kat deze allergische reactie veroorzaken, maar dat is niet het geval. Een huisdierallergie wordt namelijk veroorzaakt door onder andere de huidschilfers van dieren. Ook kunnen er allergenen zitten in het speeksel, de urine of veren van een dier. Op het moment dat je deze allergenen inademt en hier niet tegen kunt ontstaan allergische symptomen.

De hondenallergie en kattenallergie komen het vaakst voor. Veel voorkomende klachten zijn een jeukende neus, jeukende ogen of huiduitslag.

Zo ontstaat een huisdierallergie

Bij een allergische reactie valt je immuunsysteem een onschuldige stof aan. Je lichaam denkt dat deze stof schadelijk is. Je lichaam valt dus de allergenen aan die huidschilfers van dieren afkomstig verspreiden bij een huisdierallergie. Je immuunsysteem denkt iedere keer weer dat de allergenen schadelijk zijn wanneer je hiermee in aanraking komt. Bij contact met een huisdier maakt je lichaam antilichamen aan die de deeltjes van de allergenen bestrijden, waardoor je allergie opspeelt.

Symptomen van een honden- of kattenallergie

Een huisdierallergie kan vervelende klachten als gevolg hebben. Zo kun je bijvoorbeeld veel gaan niezen, krijg je jeuk in je neus of een loopneus of verstopte neus. Ook jeukende of prikkende ogen komen vaak voor. Soms kunnen er ook ergere klachten ontstaan, waaronder hoofdpijn, astma, spierpijn, futloosheid en het gevoel alsof je koorts hebt. Vermoed je dat je allergisch bent voor huisdieren? Dan kun je je laten onderzoeken door de huisarts.

Wat te doen bij een huisdierenallergie?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen bij een huisdierenallergie. Zo geeft Femke Oosterman, redacteur bij beauty- en verzorgingswebsite ALLABOUTHER, de tips om je kleding goed schoon te houden. Met een plakroller verwijder je gemakkelijk losse haren van kleding of meubelen. Hou je huisdier indien mogelijk buiten je slaapkamer en zorg voor gladde vloerbedekking in je huis. Zo blijven allergenen minder makkelijk vastzitten aan plavuizen, laminaat of parket en zijn deze vloertypes makkelijker te reinigen dan tapijt.

Zorg het hele jaar door voor goede ventilatie in huis en probeer de luchtvochtigheid in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden. Door je huisdier regelmatig te borstelen voorkom je de verspreiding van losse haren in je huis. Doe dit het liefst buiten. Is het door jouw allergie niet mogelijk om een huisdier te hebben? Dan kun je ook eens kijken naar anti-allergene huisdieren. Misschien denk je hierbij al snel aan een aquarium met kleurrijke vissen, maar er zijn ook anti-allergene katten en honden waaronder de Siberische kat en de Yorkshire Terrier.