Wil jij een waterschildpad aquarium? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor dat je een aquarium voor een schildpad aanschaft. Het is namelijk niet iets wat je moet aanschaffen zonder je er in te verdiepen.

Inrichting waterschildpad aquariumSchildpad aquarium

Een aquarium voor de waterschildpad moet anders ingericht worden dan een voor tropische vissen of een voor zeewatervissen. Het is belangrijk dat de schildpad zich thuis voelt in het aquarium. Bij het inrichten is het belangrijk om te weten dat de beestjes zeer goede klimmers zijn. Plaats dus geen stenen etc. te hoog tegen de rand aan want dan kun je er op wachten tot dat ze er uit klimmen.

Het kan versierd worden met planten die bij de dierenwinkel verkocht worden of met nep planten. Als je de planten niet bij een dierenspeciaalzaak koopt moet je er op letten welke planten giftig zijn. Deze moet je absoluut vermijden, hier kunnen de beestjes niet tegen.

Als je voor echte planten kiest moet je er ook rekening mee houden dat deze mogelijk worden opgegeten. Schildpadden zijn alles eters en kunnen zeker niet van de planten afblijven. Het kan daarom ook voorkomen dat ze de planten losrukken wat troebel water kan veroorzaken.

Het is ook belangrijk om een landgedeelte in te richten. Als vuistregel wordt hier voor genomen 1/3 of ¼ van het totale oppervlakte. Dit kun je doen door het plaatsen van mooie platte stenen. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens erg goed voor de beesten.

Richtlijnen voor het landgedeelte:

  • Er moet een goed droog gedeelte zijn
  • Het moet makkelijk te bereiken zijn voor de dieren
  • Kijk uit voor scherpe randen, de beesten kunnen zich hier aan verwonden.
  • Er moet niets vanaf te knagen zijn (ze bijten snel ergens op)
  • Het moet stevig vast zitten
  • Er moet ook een mogelijkheid zijn om het goed schoon te maken.

Het is belangrijk om rekening houden met de bovenste punten.

[table id=4 /]

Plek voor het aquarium

Je kunt het aquarium met schildpadden niet zomaar op iedere locatie neerzetten. De dieren zijn erg gevoelig voor stress het is daarom belangrijk dat ze op een rustige plek staan. Zet hem niet op een locatie bij de deur bijvoorbeeld, waar constant mensen langs komen. Hier zullen de beesten zich minder snel thuis gaan voelen.

Een zieke schildpad in het aquarium

Het kan voorkomen dat er een schild pad een ziekte of een infectie oploopt. Het is dan van belang om deze weg te houden bij de andere beestjes. Stel dat je een nieuwe schildpad gekocht heb, plaats hem dan pas bij de oude als je zeker van de gezondheid bent. Na het behandelen van de dieren is het van belang om je eigen handen en het gereedschap goed schoon te maken.

Is ieder formaat geschikt?

Het formaat is ook erg belangrijk. Het komt regelmatig voor dat schildpadden in een veel te kleine aquarium geplaatst worden. Dit is niet alleen erg zielig, maar ook nog eens erg nutteloos. De schildpad zal hier nooit lang in overleven het is daarom van belang om direct een aquarium van een goed formaat te kopen. Denk hier bij aan een minimale hoogte van 60 cm, minimale breedte van 60 cm en een minimale lengte van 80 cm. Hoe groter hoe beter geldt hiervoor. Het water moet ook nog eens minimaal een halve meter diep zijn zodat er genoeg ruimte is om te zwemmen in het aquarium.