Drijfplanten zie je vaak in grote vijvers, een bekende hiervan is de waterlelie. Maar zijn drijfplanten ook geschikt voor in het aquarium? Zo ja, hoe moet je hier dan mee omgaan? Je leest alles over drijfplanten in het aquarium in dit artikel.

Waarom drijfplanten in het aquarium?

Drijfplanten zijn zeker geschikt voor het in het aquarium, sterker nog ze zijn enorm mooi voor in de bak en de vissen hebben er profijt van. Onder een drijfplant is namelijk een ideale plek om te schuilen voor de vissen. Wel is het van belang dat de planten regelmatig gesnoeid worden zodat niet de gehele oppervlakte bedekt wordt met de beplanting.

De planten kunnen ook nog eens mooi de achterwand van het aquarium bedekken, maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere voordelen. We hebben ze even voor jou op een rij gezet:

  • Dempen van het licht waardoor een ideale schuilplek ontstaat.
  • Schuilmogelijkheid voor kleine visjes
  • Produceren van zuurstof
  • Het opnemen van afvalstoffen
  • Zorgen voor een natuurlijke omgeving in het aquarium

 

Plaatsen van de planten

Eigenlijk zweven de planten aan het wateroppervlakte. Wel moet je er rekening mee houden dat er een kans bestaat dat de planten in het filter terecht komen of eventueel voor het gaas van het filter blijven hangen waardoor hij het blokkeert. Het is daarom aan te raden om de plant ergens aan vast te bevestigen. Dit kun je doen met een dun visdraadje zodat het niet opvalt. Je kunt het aan een van je stenen binden of aan iets anders.

Soorten drijfplanten

Er zijn natuurlijk ook nog vele verschillende soorten drijfplanten die geschikt zijn voor in de aquaria. Speciaal voor jou heeft huisdierenwiki.nl een top drie gemaakt. Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak, maar deze planten zijn zeer geschikt om binnen in een aquaria te houden.

Vlot varentjesVlotvarentjes: Dit is een snelgroeiende drijfplant die oorspronkelijk uit Midden Amerika komt. Ze groeien in paren en hebben kleine stelen. Ze groeien het beste bij een temperatuur van 20 tot 24 graden en hebben een hoge lichtbehoefte.  Het is wel van belang om de plant regelmatig te snoeien.

Limnobium laevigatumLimnobium laevigatum: Deze planten hebben mooie dikke bladeren met de klassieke ronde vorm. Ze lijken erg veel op de bekende waterlelie. Ook dit is een snelgroeiende plant, maar gelukkig kun je hem zo uit het aquarium plukken om de begroeiing tegen te gaan.Trapa natans aquariumplant

Trapa Natans: Meestal wordt deze plant in vijvers geplaatst, maar als er goed mee omgegaan wordt kan deze ook prima in het aquarium geplaatst worden. Let er wel op dat deze plant vruchten kan krijgen, deze vallen naar de bodem en hier groeit een nieuwe plant uit. Als je aquarium al vol is kun je deze vruchten er dus gewoon uit scheppen.

 

Zo zie je maar dat niet alleen normale aquarium planten in het aquarium thuis horen, maar dat drijfplanten een goede aanvulling hier op zijn. Heb jij nog vragen over drijvende planten? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.