Heb je het idee om zelf een aquarium te bouwen? Dat is natuurlijk een uitdaging op zich zelf! Het is natuurlijk prachtig als je zelf je eigen aquarium kunt neerzetten met jouw wensen. Dit zal natuurlijk aardig wat werk kosten, maar het eindresultaat van een eigen gebouwde aquarium is natuurlijk iets om trots op te zijn. Het voordeel van een eigen aquarium is dat het precies aan jouw wensen en eisen kan voldoen. Zo kun je zelf kiezen voor de juiste grootte en uitstraling waardoor die perfect aansluit.

Een ander groot voordeel is dat je er natuurlijk veel geld mee kunt besparen, al gaat het je natuurlijk wel veel meer tijd kosten.

Waar moet je aan denken bij het bouwen van een aquarium zelf?

Voordat je staat moet je een aantal zaken in je hoofd of op papier hebben. Dit zijn:

  • Hoe groot wil ik mijn aquarium?
  • Welke vissen en planten wil ik gaan onderhouden in mijn aquarium?
  • Hoeveel geld ga ik er in steken?
  • Hoeveel tijd wil ik er in steken?

 

De grootte van de aquarium

Heb je al een locatie in gedachten waar je de aquarium wilt vestigen? Dan kun je kijken naar de grootte van de locatie en vanuit hieruit de afmetingen van je aquarium bepalen. Maar indien jij nog niet precies waar je de aquarium wilt neerzetten, is het goed om hier eerst over na te denken. Een te grote aquarium kan niet overal handig passen, dan zal je huis dit ook mogelijk moeten maken. Zo kan een groot aquarium vanzelfsprekend ook veel meer vissen onderhouden dan een klein aquarium, het is dus belangrijk te bepalen wat je wilt. Wanneer je slechts enkele vissen wilt onderhouden, is het verstandig om te kiezen voor een kleine aquarium. Maar wanneer je een erg kleine aquarium wilt bouwen, moet je afvragen of het lonend is om er één te bouwen. Er zijn tegenwoordig namelijk erg veel goedkope kleine aquariums die je hierin kunnen voorzien.

Het is verstandig om eerst is te kijken naar andere aquariums, hiermee krijg je vaak wel inspiratie en een indicatie wat je zelf wilt. Zo kun je is een aquariumzaak binnen lopen of bijvoorbeeld kijken op onze website Aquariaspecialist.nl naar diverse voorbeelden van aquariums.

Vissen en planten in jouw aquarium

Er bestaan duizenden soorten vissen tegenwoordig. Heb je een bepaalde voorkeur voor een soort vissen dat je graag wilt hebben in jouw aquarium? Dan moet je aquarium hier natuurlijk op afgestemd zijn. Grotere vissen hebben een grote aquarium nodig, deze kun je niet in een kleine bak neerzetten. Dat zorgt voor stress en is niet goed voor de vissen. Het is daarom belangrijk van te voren te bepalen welke vissen je wilt onderhouden zodat de aquarium hierop afgestemd kan worden. Wil ik meerdere soorten vissen onderhouden? Of slechts een aantal kleine visjes? Wil ik er veel aquariumplanten in? Allemaal vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je start met het bouwen van je aquarium.

Niet elke vissoort kan ook bij elkaar en daarnaast heb je uiteraard zoet en zoutwater vissen, waarop het water afgestemd moet worden. Zet daarom goed op een rij wat je precies wilt en kijk vanuit hieruit wat voor soort aquarium je wilt.

Kosten van een aquarium

De kosten om zelf een aquarium op te zetten heb je natuurlijk in eigen hand. Dit is afhankelijk van de grootte en de wensen die jij hebt. Speelt design een erg belangrijke rol? Dan zal het aquarium wat meer gaan kosten. Wil je het vrij simpel houden? Dan valt het natuurlijk wel tegen.

De kosten zitten voornamelijk in het materiaal dat nodig is om de aquarium te bouwen, als tijd geen rol speelt. Vaak is het natuurlijk een leuke hobby om een aquarium te bouwen en tel je tijd dan eigenlijk ook niet mee.

Tijd die je kwijt bent

Het is handig om vooraf te kijken hoeveel tijd je daadwerkelijk hebt. Heb je geen deadline en ga je er wekelijks mee aan de slag? Dan hoef je hier niet naar te kijken. Maar wellicht heb je een deadline en niet teveel uren elke week, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een kleine aquarium. Er kan namelijk een groot tijdsverschil zitten in het soort aquarium dat je bouwt. Hoe complexer je het maakt, hoe meer tijd je nodig zal hebben voor de bouw van een aquarium.

Hoe start ik met de bouw van een eigen aquarium?

Het fijnste is om te kunnen beginnen met een soort van stappenplan. Via onderstaande e-book vindt je een uitwerking voor de bouw van je eigen aquarium. Ook vindt je op internet diverse stappenplannen om je eigen aquarium te bouwen en ook voorbeelden voor wat inspiratie. Kijk dus eerst goed rond wat je precies wilt, in de meeste gevallen wordt er wat unieks neergezet waardoor het volgen van een exacte stappenplan niet altijd de juiste mogelijkheid is.