Zomer in het aquariumIn de zomer kan het enkele dagen erg warm worden in ons land. Zo was er afgelopen week wel een hitte record in de avond uren bereikt. Door deze temperaturen in de woonkamer lopen de temperaturen in de aquarium ook op. Je wilt het liefst de temperatuur van het water in de bak zo constant mogelijk houden. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal zomertips speciaal voor aquariumhouders opgesteld.

Deze dingen moet je niet doen

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet doen om de temperatuur te doen laten dalen. Het klinkt misschien aannemelijk om deze manieren toe te passen, maar voor het laten afkoelen van het water in de aquaria is het niet te doen.

De water temperatuur kun je laten dalen door ijs toe te voegen aan het water of een deel water er uit halen en dit vervangen door nieuw koel water. Hier zitten een aantal nadelen aan verbonden. Het water koelt snel, deze snelle wisseling van de temperaturen zorgt voor stress bij de vissen. Deze stress kan zelfs weer leiden tot ziektes. Ook werkt dit maar tijdelijk, als het een paar dagen warm weer is in Nederland zou je dit de hele dag door kunnen doen. Het is dus zinloos om op deze manier voor verkoeling te zorgen. Nu je dat weet, kunnen we overgaan naar de tips die er wel toe doen!

Dit werkt wel voor verkoeling

De volgende punten zullen wel voor verkoeling zorgen:

  • Het uit doen van de aquarium verlichting, of het weg halen van de kap van de bak. Stel je voor dat je dit een paar dagen zou doen, dit zou minimaal tot geen schade opleveren bij de planten.
  • Het openzetten van de lichtkap kan er ook voor zorgen dat er veel warmte uit de bak kan verdwijnen, dit zou gecombineerd kunnen worden met het plaatsen van een ventilator.
  • Ook niet onbelangrijk is de temperatuur in de kamer, door deze laag te houden zou de temperatuur in de bak ook laag blijven. Doe de gordijnen dicht en houd ramen en deuren gesloten.

Hoe zorg jij er voor dat je deze zomer je aquarium op de juiste temperatuur houd? Laat een reactie achter met jou tip!