Zomereczeem bij paardenIn de zomer is het voor de ruiter wellicht ideaal om paard te rijden. De natuur ziet er mooi uit en tijdens het rijden voel je een lekker koel briesje. Voor het paard is het echter niet altijd een pretje. Door het warme en vochtige weer kan er namelijk het zogenaamde zomereczeem ontstaan. Het grootste nadeel hieraan is nog wel dat als het eenmaal zomereczeem heeft gehad, de kans groter is dat het andere  zomers terug komt.

Voorkomen van zomereczeem

Zomereczeem kan wel op een aantal manieren verbeterd worden. Een van die manieren is door de weerbaarheid van je paard te vergroten. Voedingssupplementen speciaal voor paarden die koper, mangaan, zink en vitamine C bevatten zijn hier geschikt voor. Daarnaast zijn kruiden die de doorbloeding stimuleren ook een aanrader, denk hierbij aan Appel, azijn, knoflook en zeewier. Om het meeste effect van deze artikelen te krijgen moet je het al voeren aan je paard vanaf februari tot oktober. Op deze manier bouwt hij de juiste weerbaarheid op.

Als je paard aan het schuren is tegen bomen of hekken is het belangrijk dat je uitwendige producten gaat gebruiken. Uitwendige producten kunnen de overlast doen verminderen en zorgen er voor dat de huid zich sneller kan herstellen. Naast het herstellen van de huid zorgt het ervoor dat je paard stopt met schuren.

De volgende uitwendige producten kunnen van pas komen:

  • Lotions en vette zalven, de huid blijft hierdoor soepel en er ontstaat een laagje die beschermt tegen insecten. Het nadeel hier van is dat er ook veel vuil in het vet blijft hangen. Als je deze vette zalven gebruikt zou je je paard vaker moeten wassen.
  • Niet vette lotions: Deze hebben dezelfde werking als een vette lotion, maar het paard blijft een stuk schoner.
  • Een insect afwerend product

De keuze aan uitwendige producten voor de vermindering van de overlast is nog veel groter. Bij het maken van een keuze kan het helpen als u van te voren weet of u een product wilt op een vette basis of een niet-vet product.

Zomereczeemdeken

Zomer eczeemdekens zijn paardendekens die geschikt zijn om eczeem te voorkomen of te verminderen. Het paard is beschermt tegen insecten, vliegen en muggen. De deken zorgt wel voor wat extra warmte, maar de deken is gemaakt van materiaal dat zo koel mogelijk blijft.  Als je paard veel schuurt is het af te raden om zo’n deken om te doen , de deken zou anders erg snel kapot gaan.

Als je de deken om doet is het belangrijk om regelmatig te controleren of hij nog goed zit en nog niet verschoven is.